Razlika AC i DC punjača električnih vozila

svi 30, 2022 | E-mobilnost

Svatko tko je barem jednom u životu čitao o punjenju baterija električnih vozila primijetio je da postoje DC i AC punjači. Između AC i DC punjača postoji nekoliko ključnih razlika, od izvedbe do primjene.

Kada pričamo o “klasičnoj” struji, onoj vezanoj za kućnu utičnicu, pričamo o izmjeničnoj (AC) struji. Razlog tome je što je na taj način prijenos električne energije mnogo jednostavniji zbog manjih gubitaka, međutim kod punjenja baterija električnih vozila to predstavlja problem jer se baterije moraju puniti istosmjernom (DC) strujom. Zbog toga svako električno vozilo u sebi ima unutarnji (on-board) ispravljač, uređaj koji vrši pretvorbu AC u DC.

Kada govorimo o AC punjačima električnih vozila, pretvorba AC u DC se odvija u unutarnjem ispravljaču vozila i maksimalna snaga punjenja u tom slučaju iznosi 22 kW, a kod velike većine vozila i manje. Razlog toj relativnoj niskoj snazi su ograničene dimenzije unutarnjeg ispravljača. Zbog toga je AC punjenje uglavnom namijenjeno punjenju automobila preko noći ili na dulji period tijekom dana kada vam vozilo nije potrebno.

Međutim, kada govorimo o DC punjačima električnih vozila, pretvorba AC u DC se odvija u punjaču tj. ispravljač se nalazi unutar samog punjača. S obzirom da punjač nema ograničene dimenzije ispravljača kao električno vozilo snage punjenja kod DC punjača su mnogo veće, kod nekih uređaja dosežu i preko 400 kW. Zbog toga je DC punjenje vozila idealno za kratka stajanja tijekom duljih putovanja gdje možete u manje od 30 minuta napuniti vozilo (npr. najčešće se DC punjači ugrađuju na stajalištima uz autocestu).

Kada se sve uzme u obzir, svaka od ove dvije vrste punjača električnih vozila ima svoje prednosti i nedostatke. Ukoliko ne znate koji punjač je idealan za vaše potrebe slobodno nam se javite, AleDo TECH d.o.o. pomoći će vam otkloniti nejasnoće i odabrati optimalno rješenje za vas.